Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Εμμανουήλ Καραλής: O μαθητής Λυκείου που έσπασε το ρεκόρ στο επί κοντώ, το σοκ της δημοσιότητας και το ατύχημα

Χαμηλών τόνων, χαμογελαστός και μετρημένος. Είναι άλλο ένα παιδί του ελληνικού αθλητισμού που ήδη είχε θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα στη χώρα μας για όλους τους καλούς λόγους. Ο 17χρονος πρωταθλητής του επί κοντώ στο διεθνές μίτινγκ της Οστράβα, μόλις πριν από λίγες μέρες, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ στον ανοιχτό στίβο στην κατηγορία των παίδων, όταν πέρασε πάνω από τα 5,55, ύψος
Σε όλες τις φωτογραφίες, θα τον δείτε να χαμογελάει. Κι έτσι είναι και στην καθημερινή του ζωή, χαμογελαστός και μετρημένος. «Όχι Μανώλης! Εμμανουήλ...είναι πιο πρωτότυπο, δεν μου αρέσει το Μανώλης. Άσε που ήταν και του παππού μου το όνομα, οπότε ένας λόγος παραπάνω.» αναφέρει σε συνέντευξή του. Δεν έχει κλείσει ακόμα τα 18 του χρόνια και έχει γεννηθεί το 1999. Πατέρας του είναι ο πρωταθλητής του δεκάθλου, Χάρης Καραλής o οποίος τον έπαιρνε καθημερινά στις προπονήσεις μαζί του: "Αγάπησα το αίσθημα του να πετάς. Ο πατέρας μου ήταν δεκαθλητής και με πήγε στο επί κοντώ. Μπήκα, μου άρεσε, ήταν κάτι καινούργιο για μένα και έμεινα." αναφέρει στο contra. 
 
Η μητέρα του, Σάρα, ήρθε από την Ουγκάντα στην Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία. Στα μαθητικά της χρόνια γνώρισε τον πατέρα του Εμμανουήλ, Χάρη, στα χωμάτινα κουλουάρ του σταδίου του Πύργου Ηλείας. Το άλμα εις μήκος ήταν το άθλημα που ασχολιόταν, όμως ένας τραυματισμός την οδήγησε στο να ασχοληθεί με τη φυσιοθεραπεία.
emanouil karalis people 142 (2)
Με τη δίδυμη αδερφή του, Αγγελική, πέρασαν σχεδόν από όλα τα αθλήματα από κολύμβηση και μπάσκετ μέχρι πολεμικές τέχνες, ο πατέρας τους όμως τους σύστησε τον κλασικό αθλητισμό, το δέκαθλο και το έπταθλο. Πρώτη του προσπάθεια με το κοντάρι ήταν όταν ήταν μόλις 12 ετών. Τελικά, η αδερφή του επιλέγει το έπταθλο και έχει αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ελλάδος στις παγκορασίδες. Ένας άλλος παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου, ο Κώστας Φιλιππίδης, του χάρισε τα πρώτα του spikes ή αλλιώς καρφιά για το επί κοντώ όταν ήταν 14 ετών. Τότε, ήταν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και προπονούταν μόλις 2 με 3 φορές την εβδομάδα. 
Όλα αυτά τα χρόνια, προπονητής του είναι ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου«Είναι ο δεύτερος πατέρας μου, είναι φίλος μου, ο μέντοράς μου. Περνάμε ατελείωτες ώρες συζητώντας. Πρέπει να το χειριστώ σωστά όλο αυτό που συμβαίνει. Να πατάω στη γη. Ξέρεις, είναι και αυτό μέρος της προπόνησης. Πάντα όμως προετοιμάζομαι για το επόμενο άλμα.» αναφέρει σε συνέντευξή του. Στους αγώνες, καλεί όλους του τους φίλους γιατί του δίνουν δύναμη να συνεχίσει. 
Με τον προπονητή του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου σε βράβευση στο ΣΕΓΑΣ
Με τον προπονητή του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου σε βράβευση στο ΣΕΓΑΣ
Πριν γίνει κορυφαίος στον κόσμο, είχε συμμετάσχει σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18, το 2015 και σε δύο Βαλκανικούς Αγώνες Κλειστού Στίβου, το 2015 και το 2016. Οι καλές του επιδόσεις, του χάρισαν κι ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18 το 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας. Σε εθνικό επίπεδο, ο Καραλής κέρδισε την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2016. 
Η ζωή του άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, μιας και έγινε αναγνωρίσιμος πολύ γρήγορα για τα ρεκόρ του και γι' αυτόν "ήταν ένα σοκ να δίνω συνεντεύξεις, κανάλια, τηλεοράσεις. Αλλά μετά το συνήθισα και άρχισα να μπαίνω στο κλίμα." αναφέρει σε συνέντευξή του στο contra. Kαι στο σχολείο του όμως, όλοι ενθουσιάστηκαν με τα κατορθώματά του και οι φίλοι του ένιωσαν υπερήφανοι και χαρούμενοι, χωρίς να αλλάξει η συμπεριφορά απέναντί του. 
Έχει περάσει μάλιστα πάνω από τα 5.50μ άλλες δύο φορές φέτος, αλλά στον κλειστό στίβο. Την πρώτη στις 13 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ με 5.53μ και την δεύτερη στο Γιάμπλονετς με 5.54μ στις 5 Μαρτίου. Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει το όριο τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων όσο και για το παίδων, τα οποία θα διεξαχθούν τον Ιούλιο σε Μπίντγκος και Τιφλίδα, αντίστοιχα, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για μεγάλη διάκριση.
Μιλά πάντα στον 1ο πληθυντικό όταν αναφέρεται στα άλματα, στις επιτυχίες και στις χαρές που έχει γευτεί όλο αυτό το διάστημα, διότι θεωρεί την επιτυχία του μια ομαδική δουλειά.
emanouil karalis people 142 (13)
Η καθημερινότητα του είναι γεμάτη, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το πρωί μαθητής στην Α' Λυκείου στα Σπάτα και το απόγευμα τον περιμένει σκληρή προπόνηση στο ΟΑΚΑ που διαρκεί τρεισήμισι ώρες. Το χειμώνα που μας πέρασε αναγκάστηκε, λόγω ανεπάρκειας του χώρου στο ΟΑΚΑ να κάνει προπονήσεις στο, Άγιο Κοσμά: "Ξεκινάω από το σπίτι στις 5 και γυρνάω στις 10. Τον χειμώνα έκανα 3 ώρες ταξίδι για να πάω στον Άγιο Κοσμά γιατί το κλειστό στο ΟΑΚΑ πλημμύριζε. Πραγματικό ταξίδι! Όλα καλά όμως, έχουν ξεκινήσει τα έργα εδώ στο ΟΑΚΑ για την αποκατάσταση του κλειστού." σημειώνει σε συνέντευξή του.
Τον ελεύθερο χρόνο που του απομένει παίζει κιθάρα ενώ τα Σαββατοκύριακα κάνει βόλτες με τους φίλους του.
Η πιο δύσκολη στιγμή που βίωσε ήταν όταν είχε ένα ατύχημα στην προπόνηση: "Έπεσα στο στυλοβάτη πριν από δύο χρόνια. Ήταν δύσκολο γιατί ήταν και τα πρώτα μου ράμματα γενικά και έμεινα εκτός. Στην αρχή ήμουν πολύ πεσμένος. Ήταν δικό μου το φταίξιμο, εγώ δεν έκανα σωστά αυτό που έπρεπε. Αλλά εντάξει, από τα λάθη μας μαθαίνουμε και την επόμενη φορά προσέχουμε." δηλώνει σχετικά σε συνέντευξή του.
Έχει μεγάλη αδυναμία στον παππού του και αυτό φαίνεται τόσο από το γεγονός ότι έχει κρατήσει το πλήρες όνομά του, αλλά και από το γεγονός ότι έχει κρατήσει τον σταυρό που του είχε χαρίσει ως γούρι και δεν τον αποχωρίζεται ποτέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου